Projectleider Susan Olde Kalter over ketenoptimalisatie

Optimalisatie van werkprocessen in- door- en uitstroom in de keten

Overdracht bij ontslag

Vorig jaar vond er in het kader van ketenoptimalisatie een energieke ‘ROAST’ sessie plaats. Medewerkers van Noordwest Ziekenhuisgroep, Dijklander Ziekenhuis, Omring, De Zorgcirkel, de cliëntenraad en VGZ bespraken toen met elkaar welke knelpunten er in de doorstroom tussen ziekenhuis en VVT bestaan en welke oplossingen daarvoor denkbaar zijn. Uit een aanvullende verdiepende waardenstroomanalyse, waarbij alle stappen in het proces in kaart zijn gebracht, blijkt dat de grootste uitdaging ligt bij de medische overdracht. Een steekproef in april van dit jaar wees uit dat 61% van de overdrachten volledig was op het moment van overdracht. Daar liggen dus verbeterkansen. Streven is dat bij een nieuwe steekproef, eind 2024, 80% van de medische overdrachten volledig is. Om dat te bereiken, wordt er gewerkt aan verbeteringen in drie informatiestromen: de verpleegkundige overdracht, de medicatie overdracht en de medische overdracht.

Bij de verpleegkundige overdracht lukt digitaal versturen nog niet altijd. In sommige gevallen doordat de nodige kennis ontbreekt, maar bijvoorbeeld ook doordat de link niet werkt of het account niet op de juiste wijze gekoppeld is. Projectlid Marieke van der Donk van Dijklander Ziekenhuis vertelt: Als het technisch niet werkt, kan het verleidelijk zijn om toch te denken: ‘Laat maar, ik print het wel even uit’. Begrijpelijk, maar niet wenselijk. We zoeken naar manieren om dit op te lossen. Daar gaan we dit najaar mee aan de slag.” 

Ook bij de medicatie overdracht is er een concreet idee om het overdrachtsproces te verbeteren. Zo hebben verpleeghuizen tijdig een medicatie-overzicht nodig in verband met voorraadbeheer, terwijl het ziekenhuis streeft naar een zo actueel mogelijk overzicht. We onderzoeken nu of het mogelijk is om ook een voorlopig overzicht te verstrekken, in plaats van alleen een definitieve versie. 

Voor de medische overdracht en het medicatie-overzicht inventariseren we de mogelijkheden om te werken via een zorgverlenersportaal in HiX. Met dit systeem kunnen eerstelijnszorgverleners hun opmerkingen en eventuele verwijsbrief digitaal aanleveren, zodat de specialist ouderenverpleegkunde in het verpleeghuis alle relevante informatie kan inzien. Zo hoeft er dus niet te worden gewacht op een papieren overdracht.