Zorg Dichtbij
Zorg Dichtbij heeft tot doel om (digitale) zorg thuis schaalbaar te organiseren, zodat schaarse zorgcapaciteit zo ingezet wordt dat patiënten kwalitatief goede zorg blijven krijgen: de juiste zorg op de juiste plek.
Digitale Zorg Dichtbij
Het idee achter Digitale Zorg Dichtbij is dat mensen met chronische aandoeningen zelf metingen thuis kunnen doen en op regelmatige basis vragen beantwoorden over hun gezondheid. Zo houden zij zelf meer grip op hun gezondheid en hebben ze minder zorg nodig van ziekenhuis en huisarts. Monitoring vindt dan plaats vanuit een zogenoemde ‘zorgservicecentrale’. Hier worden metingen bijgehouden. Als uit de metingen blijkt dat er snel hulp nodig is, dan wordt deze direct ingeschakeld.
Voordelen voor patiënten en zorgverleners
Digitale Zorg Dichtbij levert voordelen op voor zowel patiënten als zorgverleners. Voor patiënten omdat zij minder vaak fysiek naar hun huisarts en/of het ziekenhuis hoeven en tegelijkertijd verslechtering sneller opgemerkt wordt. Voor zorgverleners omdat zij geen beoordeling van waarden en monitoring meer doen. Dit stelt hen in staat om zich te concentreren op andere aspecten van de zorg, zoals patiënten die complexere zorg nodig hebben. Dit draagt bij aan de juiste zorg, op de juiste plek en op het juiste moment.
Betere coördinatie tussen eerste- en tweedelijnszorg
De verwachting is dat dankzij thuismonitoring veranderingen in de gezondheidssituatie van patiënten eerder worden opgemerkt. De combinatie van thuismonitoring en een zorgservicecentrale is niet geheel nieuw, wel vernieuwend in Noord-Holland. Zeker omdat huisartsen en ziekenhuizen werken met dezelfde monitoringsapp en dezelfde zorgservicecentrale. Alle betrokkenen maken gebruik van dezelfde gegevens. Dit maakt een betere coördinatie tussen verschillende zorgverleners en instellingen mogelijk. De patiënt staat centraal en behoudt de thuismonitoring bij verwijzing van huisarts naar de longarts en andersom.
Hospital@Home
Projectleider: Lisanne Wigchert
Zorg zoveel mogelijk in de thuissituatie bieden, met regie bij de patiënt.